نوشته شده توسط : امیر قناعتی

معرفی اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی


‏هر چند سیستم‌های آبیاری بارانی متنوع هستند اما وجوه مشترک نیز بین آن‌ها وجود دارد. در این مطلب به بیان این اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی به طور کلی می‌پردازیم و بیشتر تمرکزمان بر روی سیستم‌های کلاسیک می‌باشد.

 

اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی

سیستم پمپاژ و تأمین فشار


از جمله این که در تمام این سیستم‌ها باید آب تحت فشار قرار گیرد. فشار ممکن است بسیار زیاد (8 ‏تا 10 اتسفر) مانند آنچه در ماشین‌های آبیاری تفنگی (Gun) کاربرد دارد، متوسط (3 تا 5 اتمسر) مانند سیستم‌های جابجا شونده کلاسیک و یا نسبتاً کم (1 تا 2 اتسفر) باشد. امروزه سعی می‌شود برای صرفه‌جوئی انرژی از انواع سیستم‌های آبیاری بارانی کم فشار استفاده گردد. سیستم‌های پیشرفته کم‌فشار متحرک خطی (لینیر) و عقربه‌ای (سنتر پیوت) از این نوع به شمار می‌روند.

در صورتی که منبع آب نسبت به مزرعه در ارتفاع بالاتری قرار داشته باشد، این امکان وجود دارد که آب را با لوله منتقل نموده و از اختلاف ارتفاع برای تأمین فشار در سیستم استفاده نمود و هزینه‌های طرح را کاهش داد. اما در اکثر موارد، فشار سیستم می‌بایست توسط پمپ تأمین گردد. بنابر این پمپ یا سیستم تأمین فشار یکی از اساسی‌ترین اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی به شمار می‌رود.

خطوط لوله اصلی


‏جزء دیگر سیستم آبیاری بارانی، لوله اصلی است که بین پمپ (یا نقطه تأمین فشار) و نقطه‌ای که آب به مزرعه منتقل می‌شود قرار دارد. برخی سیستم‌ها مانند ماشین‌های آبیاری بارانی که آب را ازکانال روباز برداشت می‌کنند فاقد لوله اصلی هستند. همان طور که در بعضی شرایط ممکن است چندین لوله اصلی در مزرعه کشیده شده باشد. چون لوله‌های اصلی کمتر جابه‌جا می‌شوند، اکثراً در زیر زمین قرار می‌گیرند و هر کجا لازم باشد آب از آنها در سطح زمین دریافت شود، یک لوله عمودی (رایزر) از آن منشعب شده و تا سطح زمین بالا می‌آید. روی این ‏لوله شیرفلکه نصب می‌گردد تا به آسانی بتوان جریان آب را قطع و وصل کرد.

لوله اصلی معمولاً انشعابات کوچکتری داشته دارد که به آنها نیمه اصلی گویند. در حالی که لوله اصلی وظیفه آبرسانی به کل مزرعه را دارد، لوله نیمه اصلی فقط برای قسمتی از مزرعه آب تأمین می‌کند. بنابراین لوله اصلی و لوله‌های نیمه اصلی یکی دیگر از اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی کلاسیک را تشکیل می‌دهند.

 

لوله‌های فرعی


آبرسانی به داخل مزرعه و جابه‌جایی آب در زمین توسط لوله‌های دیگری که از لوله اصلی یا لوله نیمه اصلی منشعب می‌شوند صورت می‌گیرد. این لوله‌ها را لوله فرعی یا لاترال یا بال آبیاری می‌گویند. در بعضی سیستم‌ها مانند سنتر پیوت، لینیر و رول لاین (لوله‌های چرخدار) فقط یک لوله فرعی وجود دارد. حال آن‌که برخی دیگر از سیستم‌ها مانند آنوع جابجا شونده کلاسیک و یا سیستم‌های ثابت ممکن است 2 ‏یا چند لوله فرعی داشته باشند. لوله یا لوله‌های فرعی نیز از اجزای مهم سیستم آبیاری بارانی به شمار رفته و طراحی آن از نظر قطر و طول یکی ازکارهای اساسی در طرح یک سیستم آبیاری بارانی است.

آبپاش‌ها


آبپاش‌ها (sprinkler) ‏آخرین جزء از اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی را تشکیل می‌دهند. آبپاش‌ها ممکن است مستقیمأ روی لوله فرعی قرار گیرند و یا این که روی پایه عمودی که از لوله فرعی منشعب شده و به آن پایه آبپاش (رایز) می‌گویند واقع شوند.

وظیفه آبپاش خارج کردن آب از لوله فرعی و تبدیل آن به قطرات ریز و درشت برای پخش در اطراف و آبیاری گیاهان می‌باشد. برای آن‌که پخش آب در سطح مزرعه یکنواخت صورت گیرد، فاصله لوله‌های فرعی از یکدیگر و فاصله آبپاش‌ها از همدیگر (که در واقع فاصله روی لوله لاترال می‌باشد) و قطر دایره پاشش از معیارهای مهمی است که در طراحی سیستم‌های آبیاری بارانی باید در نظر گرفته شود.

http://www.irrigationshop.ir/1515/%D8%A7%D8%AC%D8%B2%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C



:: بازدید از این مطلب : 109
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 28 ارديبهشت 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

الکتروموتور

الکتروموتور دستگاه الکترو مکانیکی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. به عبارت دیگر ، دستگاههایی که نیروی چرخشی تولید می کنند به عنوان موتور شناخته می شوند. اصل کار موتور الکتریکی عمدتا به تعامل میدان مغناطیسی و الکتریکی بستگی دارد.الکتروموتور عمدتا به دو نوع طبقه بندی می شود. آنها موتور AC و موتور DC هستند. موتور AC جریان متناوب را به عنوان ورودی می گیرد ، در حالی که موتور DC جریان مستقیم را می گیرد.

انواع موتور الکتریکی

موتور متناوب جریان متناوب را به توان مکانیکی تبدیل می کند. این به سه نوع طبقه بندی می شود که عبارتند از:موتور القایی، موتور همزمان ، موتور خطی

توضیحات جزئیات موتور در زیر بیان شده است.

موتور القایی

به ماشینی که هرگز با سرعت همزمان کار نمی کند موتور القایی یا ناهمزمان گفته می شود. این موتور از پدیده القای الکترومغناطیسی برای تبدیل نیروی الکتریکی به توان مکانیکی استفاده می کند. با توجه به ساخت روتور ، دو نوع موتور القایی وجود دارد. یعنی موتور القایی قفس سنجابی و موتور القایی زخم فاز. روتور قفس سنجابی - موتوری که از روتور نوع قفس سنجابی تشکیل شده است به عنوان موتور القایی قفس سنجابی شناخته می شود.

روتور قفس سنجاب صدای زمزمه و قفل مغناطیسی روتور را کاهش می دهد. روتور زخمی فاز - این روتور با نام روتور حلقه لغزش نیز شناخته می شود و موتور با استفاده از این نوع روتور به روتور زخم فاز معروف است. توسط مراحل ، موتور القایی به دو نوع طبقه بندی می شود. آنها موتور القایی تک فاز و موتور القایی سه فاز هستند.

موتور القایی تک فاز - دستگاهی که با استفاده از یک پدیده القای الکترومغناطیسی ، برق الکتریکی AC 1 فاز را به توان مکانیکی تبدیل می کند ، به عنوان موتور القایی تک فاز شناخته می شود. موتور القایی سه فاز - موتوری که برق الکتریکی 3 فاز AC را به توان مکانیکی تبدیل می کند ، چنین نوع موتوری به عنوان موتور القایی سه فاز شناخته می شود.

موتور خطی

موتوری که به جای نیروی چرخشی نیروی خطی تولید می کند ، به عنوان موتور خطی شناخته می شود. این موتور دارای روتور و استاتور باز نشده است. از این نوع موتورها در درهای کشویی و محرک ها استفاده می شود.

موتور سنکرون

دستگاهی که جریان متناوب را در فرکانس مورد نظر به توان مکانیکی تبدیل می کند به موتور همزمان معروف است. در موتور سنکرون ، سرعت موتور با فرکانس جریان تغذیه هماهنگ می شود. سرعت همزمان با توجه به چرخش میدان مغناطیسی اندازه گیری می شود و این به فرکانس و قطب های موتور بستگی دارد. موتور سنکرون به دو نوع طبقه بندی می شوند که عبارتند از اکراه و موتور هیسترزیس. Reluctance Motor - موتوري كه فرآيند راه اندازي آن شبيه موتور القايي است و مانند موتور سنكرون كار مي كند به موتور رلكتانس معروف است. Hysteresis Motor - موتور هیسترزیس نوعی موتور سنکرون است که دارای شکاف هوای یکنواخت است و هیچ سیستم تحریک DC ندارد. گشتاور موجود در موتور توسط hysteresis و جریان گردابی موتور تولید می شود.



:: برچسب‌ها: الکتروموتور ,
:: بازدید از این مطلب : 106
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 بهمن 1399 | نظرات ()

صفحه قبل 1 صفحه بعد